Strandhavevej – velfærdsdrømme i beton

Strandmarksvej 33-39, 2650 Hvidovre Matr. nr. 24iu, 24km og 24kn af Hvidovre By, Strandmark

Svenn Eske Kristensens historiske montagebyggeri “Strandhavevej”

Hvidovrebo afd. 6 er et ikon i dansk byggeris historie. Det ved arkitekter og planlæggere, og det ved beboerne selvfølgelig også godt. Men der er god grund til at fremhæve byggeriet i en tid, hvor betonbyggerier i øvrigt bliver negativt omtalt.

Allerede fra første halvdel af 1950’erne, da arkitekten Svenn Eske Kristensen tegnede bebyggelsen, var der lagt op til noget spektakulært. Byggeriet er resultatet af en statslig politik, som skulle modernisere dansk håndværksbaseret byggeri til en byggeindustri.
Den mere hensigtsmæssigt formede byggegrund og erfaringerne fra Papegøjehusene muliggjorde her en fremragende bebyggelsesplan og en mere varieret arkitektur. Bebyggelsens 232 boliger fra 1 til 5 værelser blev opført i 1955-56. Grundideen i bebyggelsesplanen er de lukkede haverum, der muliggør børnenes oplevelse af at være i ‘vores gård’. Samtidig bindes hele bebyggelsen sammen af en central sti, der fører ned til Hvidovre Havn.
Der er en variation og detaljerigdom i denne bebyggelse, som peger frem mod et mere kreativt betonbyggeri. Eksempler er stuelejlighedernes ‘udestuer’ indrammet af betonelementer og de skrå betontrapper til altangangene. Især er brugen af småbygninger og pergolaer med til at skabe sammenhæng og adskillelse i byggeriet.

Enestående ved denne bebyggelse var Eske Kristensens stort anlagte undersøgelse af beboernes oplevelse af det utraditionelle byggeri, der kunne danne grundlag for forbedringer i senere byggerier. Strandhavevej-bebyggelsen er billedet på, hvilken vej dansk industrielt boligbyggeri kunne have valgt at følge under gunstigere betingelser.

Download og læs hele historien om Hvidovrebo afd. 6, og tag folderen med på tur næste gang du kommer forbi det smukke byggeri.