Klarskov Gartneri

Byvej 60-62, 2650 Hvidovre Matr. nr. 2bc og 2fg af Avedøre By, Avedøre (fra 1972 2f og 2bø af Avedøre By, Avedøre)

Udstykning fra Poppelgård i 1912.
Matr. nr. 2bc, 2fg og 2i af Avedøre By,  Avedøre –  Byvej 60-62 på 2 ha.
Gartneri fra 1912 –
Ejere: H. J. Jørgensen, Peter Klarskov, Sofus Klarskov, Jørgen Klarskov og Søren Klarskov.

Handelsgartner H. J. Jørgensen startede Gartneriet Poppelhus (senere omdøbt til Klarskov Gartneri) i 1912 som et frilandsgartneri med et mindre antal Mistbænkevinduer.

I 1920 købte Tivoligartner og grønthandler Peter Klarskov Gartneriet Poppelhus og begyndte erhverv her som handelsgartner i Avedøre. To drivhuse blev bygget til agurkedyrkning og Mistbænkevinduer til salat og radiser. På marken blev der dyrket grøntsager.

Hver morgen kørte de to døtre og Peter Klarskovs kone til Grønttorvet i København i hestevogn, og bagefter til grøntforretningen i Kingosgade på Frederiksberg med varerne. Allerede i 1927 dør Peter Klarskov kun 57 år gammel, og sønnen Sofus Klarskov overtager gartneriet i 1931.

Sofus Klarskov var allerede i 1925 med i gartneriet, men var uddannet som landmand og arbejdede som godsforvalter. Sofus Klarskov overtog Gartneriet i 1931. Han byggede flere drivhuse og havde i en lang årrække 3 helårsmedhjælpere ansat.

I gartneriet dyrkedes agurker, tomater, store udknoppede krysantemum samt persille og salat i drivhuse. I agurk husene blev der om vinteren dyrket champignon. Jordbær dyrket i potter var klar til salg allerede i april måned. På friland blev der dyrket salat, persille, jordbær samt kål og selleri.

I slutningen af 1940erne købes en større lastbil og Klarskov sælger nu også grøntsager fra gartneriet på Kastanieborg, udover sine egne varer.

I slutningen af 1950erne og i 1960erne bygges nye og moderne væksthuse til agurkedyrkning samt til produktion af Julestjerner i november og december.

Gartneriet blev overtaget af sønnen Jørgen Klarskov i 1971 og udbygget til i dag med et 6000 m2 stort væksthusareal med produktion af agurker, tomater og tomatplanter, melonplanter, peberplanter og agurkeplanter samt julestjerner. Frilandsproduktionen ophørte i 1968.

Den 4. Generation ved Søren Klarskov som nu er medejer af gartneriet og som nu hedder “Klarskov Gartneri” som er Firmanavnet. Se gartneriets hjemmeside.

Klarskov Gartneris historie er beskrevet af Hans Thomsen i “Veje til Avedøre” i forbindelse med Engvadgårds historie i Hvidovre Lokalhistorie 8. årgang nr. 4. december 1990.