Vestbadet

Med et ønske om, at alle fik gavn af udviklingen af det moderne velfærdssamfund og lige muligheder for alle, blev friluftsbadet Vestbadet indviet i 1958.

Gennemtænkt projekt

Efter 2. verdenskrig opstod der boligmangel i København, og for at imødekomme det stigende behov for boliger og drømmen om det gode liv, blev det besluttet at bygge flere boliger, i forstæderne til København. Selvom boligerne skulle være forskellige og rumme forskellige typer beboere, familier til enlige, så blev alle boligerne bygget ud fra fire dogmer;

  • Gode store boliger til alle
  • Børneliv og institutioner
  • Sikker færdsel
  • Fritid og grønne områder

Bag det sidstnævnte dogme var tanken, at beboerne i forstæderne skulle have lys, luft, liv og grønne områder. Ud af dette dogme sprang ønsket om et friluftsbad, hvor borgerne i forstæderne kunne nyde deres fritid med bevægelse under åben himmel.

Friluftsbadet Vestbad

I 1950’erne slog Rødovre Kommune og Brøndby Kommune pjalterne sammen for at realisere drømmen om et friluftsbad. De to kommuner fandt en lokation, hvor de kunne placere badeanlægget på tværs af kommunegrænsen, så begge kommuners borgere kunne føle ejerskab over anlægget. Valget af lokation faldt på Roskildevej ved boligområdet Milestedet.

Da Vestbadet blev bygget, var det med den internationalt anerkendte landskabsarkitekt C. Th. Sørensen som arkitekt for området, mens selve badeanlæggets arkitekt var Rødovres tidligere stadsarkitekt, Børge Lorentzen. Sørensen stod også bag udearealer og friluftsteater ved Bellahøj, et arbejde som han gik i gang med kort før arbejdet med friluftsbadet Vestbad. Ved indvielsen i 1958 var det arkitektur af allerhøjeste kvalitet.

Friluftsbadet var enormt populært, og behovet for at kunne svømme og træne året rundt, ikke kun om sommeren, var så stort, at det i 1970 blev udvidet med indendørs svømmehal og træningshal. Sidenhen er der kommet flere udvidelser, bl.a. et wellness-område og et vandlegeområde for de mindste.

Igennem næsten 60 år lå Vestbadet som en kulturel perle i lokalområdet, 60 år med flere tusinde besøgende, hvilket også prægede friluftsanlægget i en sådan grad, at det krævede en større renovering i 2018. I 2020 slog friluftsbadet Vestbad igen efter den omfattende renovering, og da Brøndbys borgmester, Kent Magelund, sammen med Rødovres borgmester, Britt Jensen, fredag 19. juni, officielt åbnede friluftsbadet, stod den historiske fritidsattraktion som den gjorde ved indvielsen i 1958. I dag er Friluftsbadet fredet.