Svenn Eskes forstadsarkitektur 3: Bredalsparken

Dette er tredje stop på cykelturen rundt til arkitekt Svenn Eske Kristensens bygninger i Brøndby og Hvidovre. Der er i alt syv stop på ruten, som du finder på kortet her, men du kan sagtens tage historierne uafhængigt af hinanden.

Sognegårds Allé, Gurrevej m.fl., 2650 Hvidovre

 

Arkitektur i særklasse
Bredalsparken er arkitektur i særklasse og én af Danmarks absolut mest vellykkede parkbebyggelser. Det har flere af landets fremmeste eksperter på feltet flere gange udtalt. Bredalsparken blev opført i 1949-1959 af arkitekt Svenn Eske Kristensen og blev bygget i en periode, hvor Danmarks bedste arkitekter gik sammen med staten om at skabe gode boliger til den almindelige familie. Med sin store parkbebyggelse i gule mursten står Bredalsparken som symbolet på efterkrigsdrømmen om  velfærdssamfundet med gode, almene boliger til den almindelige dansker.

Standardetagehøjden indføres
Med opførelsen af Bredalsparken blev der skrevet historie inden for standardisering i bygningskonstruktion. Dels er Bredalsparken et overgangsprojekt fra murstensbyggeriet til det egentlige elementbyggeri, idet blokkene er klassisk håndværksopført teglstensbyggeri, mens der er brugt præfabrikerede betonelementer til trapperne og de hvide altaner. Men vigtigst var, at Eske Kristensen med Bredalsparken fik indført standardhøjde i boligbyggeriet med en etagehøjde på 2,80 m. Den selvbevidste arkitekt markerede det ved at trække en mursten ud for hver 2,8 m. flere steder i facaden, så man fra ydersiden kan se standardetagehøjden. De udtrukne mursten ses i byggeriets ældre dele ud mod bl.a. Gurrevej.

Lys, luft og sundhed!
Parkbebyggelser var allerede i 1930’erne en arkitektonisk nyskabelse, der med sine store grønne fællesområder og venlige atmosfære skulle indbyde til et sundt og godt liv. Lige sådan med Bredalsparken. Med sin indbydende blokbebyggelse i overskuelig størrelse, læskabende bygninger og beplantning samt grønne græsplæner blev der skabt en venlig og imødekommende atmosfære. “Vi byggede jo for børn, derfor de små enheder. Et hus måtte ikke være større end, at de skulle kunne finde hjem”, sagde Svenn Eske Kristensen om Bredalsparken. Folk skulle væk fra de mørke, overfyldte og fugtige lejligheder inde i byen og ud til Bredalsparken – her var der luft, lys og sundhed!

Det gode liv i forstaden
Eske Kristensens overordnede ønske var, at det skulle være rart at bo i Bredalsparken, og da kvinden som noget nyt var på vej ud på arbejdsmarkedet, lavede Eske Kristensen flere undersøgelser af, hvordan man kunne indrette lejlighederne og boligområdet på bedst passelige vis til det nye, moderne familieliv med to udearbejdende forældre. Nu skulle børnene i daginstitution, dagligvareindkøbet være nemt, og lejligheden indrettet, så man fik mest glæde af den ud på eftermiddagen, når hele familien var samlet. Der blev derfor indtænkt børnehave i Bredalsparken, et indkøbstorv, der sørgede for, at de daglige indkøb kunne klares lokalt og ikke mindst soldrejede altaner til hver lejlighed, der vendte mod sydvest, som kunne bruges af familien, når alle var kommet hjem. Dertil kom, at lejlighederne med moderne installationer som centralvarme, eget værelse til børnene, køleskab, varmt vand og fliser fordrede alle betingelser for at leve det gode liv i forstaden.

 

Ved at følge kortet her kommer du rundt til Svenn Eskes andre bygninger i Brøndby og Hvidovre. Næste stop på ruten er Grenhusene, se historien her.