Strandesplanaden

Brøndby Strand parkerne og Esplanadeparken

I kølvandet på 2. verdenskrig var København præget af massiv boligmangel og elendige boligforhold. Mørke og fugtige lejligheder i 2. og 3. baggård med lokum i gården var ikke ualmindeligt. Løsningen kom i form af ”Fingerplanen” fra 1947. Idéen var, at fremtidige bebyggelser skulle placeres langs S-banerne, der ville strække sig ud i omegnen fra København som fem fingre på en hånd. Boligbyggeriet skulle koncentreres omkring S-togsstationerne, og dermed kunne beboerne i forstæderne nemt transportere sig mellem bolig og arbejdsplads. Folk skulle nu ud til lys, luft og grønne områder.

I maj 1964 præsenterede man derfor ”Plan for et område ved Brøndby Strand”, der skitserede et byggeri, der var Køge Bugt planen fra 1961s stærste. Det kunne rumme 17.000 beboere, fordelt på 12 højhuse med hver 16 etager, 66 blokke med fire etager og otte terrassehuse med to etager. Det centrale i planen var den 2,5 kilometer lange og 50 meter brede forsænkede esplanadepark.

Esplanadeparken i dag

Fra esplanaden kan byrummet i dag bruges som kilde til historien. Herfra kan alle tanker, værdier og principper, som er grundlaget for byggeriet nemlig aflæses. De grundprincipper, som blev grundlaget, er udsprunget af et ønske om forbedring af familiens forhold. Inde i København boede folk i alt for små lejligheder, der var mørke, fugtige og usunde, men nu skulle der andre boller på boligsuppen.

Der var fem ting, som var essentielle for det totalplanlagte byggeri.

  • S-tog og kollektiv trafik. Det var nemt at komme til S-toget, så beboerne i Brøndby Strand nemt kunne komme på arbejde i København. Det tog kun 19,5 minutter med s-toget fra Brøndby Strand til Københavns Hovedbanegård.
  • Indkøbsmuligheder. Der skulle være indkøbscenter tæt ved S-togsstationerne, så beboerne kunne handle på vejen hjem fra arbejde.
  • Gående og kørende trafik skulle separeres, så det blev et trygt område at lade sine børn færdes.
  • Fra vugge-til-grav by. Byen skulle indeholde alt hvad en person skulle bruge igennem livet, lige fra daginstitution til ældrecenter.
  • Der skulle være lys, luft, natur og grønne områder. I esplanadeparken er der grønne områder.

Derudover skulle boligerne i sig selv være en opgradering fra Københavns udtjente lejligheder. Brøndby Strand blev opført i 1970’ernes mest avancerede, præfabrikerede betonelementsystem og lejlighederne var store med tidens mest moderne boligudstyr, som centralvarme, eget toilet, varmt vand i hanerne, badekar etc. I foråret 1970 begyndte de første beboere at flytte ind.