Gartneriet Rosmosegård

Matr.nr. 17h af Avedøre By, Avedøre – Vestre Strandvej 32
Gartneri fra 1923 –
Ejere: Immanuel Casparsen – Aage Knudsen – Svend Knudsen – Søren Jensen – Torben Andreasen

Handelsgartner Immanuel Casparsen etablerede gartneriet på Rosmosegård, hvor han dyrkede grøntsager og blomster.

I 1955 købte Handelsgartnerne Aage og Svend(søn) Knudsen Rosmosegård, og grundlagde A.K.Chrys, der var et af de førende gartnerier, der udviklede og solgte krysantemum.

I 1996 overtog Handelsgartner Søren Jensen gartneriet, men gik desværre konkurs.

I 2003 overtog Handelsgartner Torben Andreasen (barnebarn af Aage Knudsen) gartneriet.

Artikel fra Hvidovre Avis den 3. november 2004

Hvad der skal ske med grunden er endnu uvist, men foreløbig er boligerne lejet ud, staldene sat i stand og Svend Knudsen drivhusene får lov at stå – men en udvikling skal der dog til…

Det hedengangne og traditionsrige gartneri AK Chrys på hjørnet af Brostykkevej og Byvej i Avedøre Landsby er blevet overtaget af Torben Andreasen, der også ejer flere jordstykker i Avedøre Landsby og er partner i Dansk VinCenter på Byvej ved det tidligere Stormly-Hansen gartneri. Gartneriet gik konkurs i august sidste år og sat til salg ved årsskiftet.

Dermed er det gamle gartneri tilbage på familiens hænder. Torben Andreasen er nemlig barnebarn til stifteren A. Knudsen og nevø til Svend Knudsen, der fra 1955-1996 drev A.K. Chrys på Brostykkevej, indtil Søren Jensen overtog gartneriet i maj 1996 og sidste år gik konkurs grundet en “oversvømmelse af billige planter fra andre EU-lande”.

De to boliger, der hører til gartneriet er allerede lejet ud. Og der er tilmed kommet liv i staldene, som Torben Andreasen har fået sat i stand for at leje dem ud til Hvidovres hesteejere. Men hvad er de fremtidige planer for det gamle gartneri?

– Planen er i første omgang at vedligeholde drivhusene og Rosmosegård. Jeg ønsker for området, at grundens udvikling skal være “blød” – i pagt med planerne om den grønne kile. Man skal derfor ikke være bekymret for, at jeg jævner alt med jorden og bygger lejlighedskomplekser på grunden, siger Torben Andreasen, der i øvrigt selv har stået i lære på A.K. Chrys.

Han er Avedøre-dreng og bor stadig i Avedøre. Børnene går på Avedøre Skole og derfor forestiller Andreasen sig blandt andet, at han vil oprette et stisystem hen over gartneriet for de børn, der ligesom hans egne hver morgen går til skole.

– Men dermed ikke sagt, at alt får lov at blive som det er. Uden at have konkrete planer skal der da ske en udvikling. I første omgang vil jeg dog forsøge at få lejet drivhusene ud, siger Torben Andreasen, der ikke ejer jorden omkring Rosmosegård. Det gør morbror Svend Knudsen.

A.K. Chrys var i mange år et af de førende gartnerier i Danmark, der udviklede og solgte krysantemum. Sidste år gik firmaet konkurs og nu har barnebarn af stifter overtaget.

Det gør selvfølgelig tingene lidt lettere, at alt er er på familiens hænder så man måske sammen kan finde en løsning for området. Og da vores idéer ligger på linie med Hvidovre Kommunes ønsker for området, er vi allerede på rette vej siger den nybagte Rosmosegård-ejer.

At gården igen er tilbage på familiens hænder er heller ikke uvæsentligt for Torben Andreasen.

Det er klart, at det betyder noget for mig. Det er dér, jeg har stået i lære, min familie har drevet gartneriet i årevis og har haft mange ansatte. jeg bekymrer mig om, hvad der sker for stedet, siger han.

A.K. Chrys blev sat til salg ved årsskiftet for 14 millioner kroner. Den daværende ejer Søren Jensen oplyste på det tidspunkt til Hvidovre Avis, at “hvis ikke gartneriet blev solgt, blev det revet ned”. Torben Andreasen sørger dog nu for, at det ikke sker.