Flystyrtet på Bjergagervej

Natten til den 25. oktober 1950 vågnede flere beboere i området omkring Bjergagervej af et frygteligt postyr, efterfulgt af larm fra ambulancer og politi. Der var nemlig sket det højest usædvanlige, at et fly var styrtet ned i Hvidovre, på Bjergagervej. Endnu mere usædvanlig er historien bag styrtet, som trak overskrifter i aviser og dagblade landet over.

Den ulykkelige unge mand

I tiden op til flystyrtet havde den 22-årige Bent Strømgren, som boede på Gl. Kongevej, haft et opgør med sin familie. Han havde ulykkeligt turneret restaurationer og på en af disse restaurationer havde han hørt en sang der fangede hans opmærksomhed. Han fik, efter lidt overtagelse, lov at købe grammofonpladen ”I am lost”, hvorpå sangen, der havde brændt sig fast i hans sind, figurerede. Sangen handlede om en mand der var fortabt og havde mistet alt. Sangen appellerede til den unge Strømgren, der givetvis følte, at sangen var et spejlbillede af hans eget liv. Han hørte den igen og igen indtil det stod klart for ham, at hans ulykkelige tilstand ingen anden udvej havde end selvmord.

Farvel og tak

Strømgren havde en forlovet, Kirsten Frost Ellum, der var datter af Doktor Ellum, som boede på Gammel Køge Landevej 276. Den unge forlovede kunne ej heller vende Strømgrens melankolske tankestrøm, for efter en aften hjemme hos hende, besluttede han, at nu skulle det være, hans plan skulle nu udføres. Han ville begå selvmord ved at styrte et fly i Øresund. Strømgren havde modtaget få flyvetimer, så han havde nok kendskab til fly til at kunne få det i luften – at få det ned igen var ikke svært – han skulle jo ikke lande sikkert.

Strømgren kørte fra Hvidovre til Skovlunde og stjal et af Morian Hansens, den berømte pilot, sportsfly. Derfra fløj han op i 2000 meters højde og satte kursen mod Øresund. Da han kredsede rundt over sundet, besluttede han sig for at sige farvel til sin forlovede én sidste gang og fløj lavt henover hendes adresse på Gammel Køge Landevej. Da han befandt sig over hendes adresse, løb flyet imidlertid tør for brændstof!

Flyet styrtede ned i beboelseskvarteret på Bjergagervej og vækkede hele nabolaget.

Efter flystyrtet

Da redningspersonalet kom frem, fandt de ingen pilot i det forulykkede fly, der på mirakuløs vis ikke var styrtet ned i noget hus, kun et halvtag til en fabrik. Strømgren blev fundet gående rundt i området, noget omtumlet og han blev derefter bragt til Diakonissestiftelsen.

Under den efterfølgende retssag kom det frem, at det var første gang i dansk historie, at der var blevet stjålet et fly. Det kom også frem, at det ikke var første gang, at Strømgren var forulykket. Ikke engang første gang på samme dag. Strømgren var nemlig forulykket i sin bil, der var kørt i en grøft, da han var på vej til Skovlunde den skæbnesvangre nat. Her var han blevet hjulpet af Falck, der havde trukket bilen op af grøften. Strømgren var derefter fortsat mod Skovlunde og Morian Hansens flyhangar.

Strømgren, der arbejdede som sekretær, fik de bedste skudsmål af sin chef og sine kolleger, der alle var meget chokerede over hans handling. Ligeså chokeret var familien, der beskrev ham som en vellidt ung mand. Der kom dog nogen oplysninger frem under retssagen som kunne forklare den unge sekretærs ageren.

Som 16-årig havde han været involveret i den danske modstandsbevægelse og havde modtaget træning i England under krigen, hvilket en ekspert under retssagen lagde til grund for Strømgrens sindsstemning.

Strømgren fik i april 1951 6 måneders betinget fængsel, under den forudsætning, at han lod sig underkaste tilsyn af Dansk Værneselskab.

En (u)lykkelig kærlighedshistorie

Man skulle tro, at et selvmordsforsøg med et fly som styrter ned i nabolaget, ville få den unge Kirsten Frost Ellum til at bryde med Bent Strømgren, men det gjorde hun ikke. Ikke endeligt i hvert fald. For i Nationaltidende 24. september 1951 kan man se et billede af det unge par, som netop er blevet gift. I kirkebogen fra november samme år, kan man læse, at Kirsten nedkom med to drenge, som desværre døde kort efter fødslen og blev begravet på Hvidovre Kirkegård, samme gravsted, hvor deres mor blev begravet i 1960’erne. Hvad der blev af den Bent Strømgren, der for sit flytrick fik kaldenavnet ”Dødsflyveren”, står hen i det uvisse.