Vigerslevulykken

Den 1. november 1919 kl. ca. 21.30 indtraf en af de værste jernbaneulykker i Danmarks historie. Med voldsom kraft pløjede eksprestoget fra Korsør sig ind i de fem bagerste vogne i et tog fra Kalundborg, der holdt stille på dæmningen mellem Hvidovrevej og Vigerslev. Et område, der i dag er parkeringsplads for centeret Hvidovre C. På få timer døde mange af passagererne, og mange kom til skade. Da de endelige tabstal blev opgjort efter det enorme oprydningsarbejde var resultatet ufatteligt: 40 personer var døde og adskillige hårdt kvæstede. Det gør ulykken til en af de største togulykker i Danmarkshistorien og en ulykke, der efterlod dybe ar i Hvidovre.

Læs videre her på siden eller hent folderen om Vigerslevulykken og få hele historien her.

Kaos og ligrøvere

Redningsarbejdet var farligt og besværligt. Det var mørkt, telefon- og telegrafmaster var væltet, og udbuddet af køretøjer, der kunne fragte de tilskadekomne til hospitalet, var begrænsede. Dertil kom, at ulykken tiltrak flere hundrede tilskuere og presse, som skabte endnu mere kaos foruden. Til og med ligrøvere var på spil og stjal værdigenstande i mørket fra de omkomne passagerer. Der var sågar også en, der havde fået fat i en afrevet hånd og forsøgte at stjæle håndens guldring.

Hvidovres helt Laurits Olsen

Mens andre blot så til, var der også dem, der ydede en heltemodig indsats. Arbejdsmand Laurits Olsen fra Hvidovregade havde hørt braget og var ilet til stedet. Med fare for eget liv reddede han i mørket mindst fem fastklemte ofre ud fra de knuste togvogne. For sin uegennyttige indsats modtog Laurits Olsen kort efter Medaillen for Ædel Daad fra Kong Christian d. X og Carnegies belønning for udvist heltemod.

Pressefotos fra Vigerslevulykken

De dramatiske fotos fra Vigerslevulykken blev taget af pressefotograf Holger Damgaard fra Politiken. Han regnes for Danmarks første pressefotograf. Han ankom til katastrofestedet på selve ulykkesnatten, hvorfra vi har en enkelt natoptagelse.

Alt var kaos og mørke, og redningsarbejdet foregik på bedste beskub. Natfotografiet giver et godt indtryk af forholdene for redningsarbejdet. Dog fornemmer man på billedet ikke den kulde, som var med til at koste en række af de kvæstede og fastklemte passagerer livet. Billedet er en stærk illustration af den opgave, arbejdsmand Laurits Olsen fra Hvidovre havde taget på sig som selvbestaltet redningsarbejder.

Den følgende dag vendte Holger Damgaard tilbage til ulykkesstedet og tog yderligere en række optagelser af katastrofens ødelæggelser.

Forstadsmuseet viser her en serie på ti af Holger Damgaards originalfotos fra Vigerslevulykken.