Svanholm Cricketklub

I Brøndby Strand ligger Svanholm Cricketklub, der med sine imponerende mange sejre i dag er den mest vindende klub i landet.
Oprindeligt holdt klubben dog til et andet sted i Storkøbenhavn.

Klubbens første år

De første spæde skridt mod en egentlig cricketklub blev taget i København i 1940’erne. Her spillede en håndfuld unge drenge cricket i Håndboldklubben Schneeklothianerne, en klub udelukkende for elever på Statsgymnasiet Schneekloths Skole, der dengang lå på Frederiksberg Allé i København. Når der skulle rekrutteres nye spillere, var mulighederne altså begrænset til skolens elever. Derfor valgte cricketspillerne at danne egen klub, 4. oktober 1956, og tage navnet Svanholm Cricketklub. Navnet Svanholm var også et navn Statsgymnasiet Schneeknloths Skole gik under i årene 1919-1930, så ved at navngive den nystiftede cricket klub Svanholm, gav spillerne dermed hommage til deres klubs rødder.

De første plæner klubbens spillere betrådte var beliggende i Bavnehøj-kvarteret i Kongens Enghave. Valget af netop Bavnehøj var ikke helt tilfældig. Svanholm Cricketklubs første formand, Torben Jensen, havde allerede inden klubben blev stiftet, fået øjnene op for stort potentiale i lokalområdets drenge. Da de ikke gik på Statsgymnasiet Schneekloths Skole, kunne de selvsagt ikke spille cricket på Schneekloth. Torben Jensen mente, at hvis cricketspillet skulle overleve, måtte det åbnes op, så alle havde mulighed for at spille – og klubben havde mulighed for at fostre flere talentfulde spillere.

Året efter udkom Svanholms første årsskrift “Den Grimme Ælling”, et årsskrift hvis navn vidner om klubbens ambitioner. Den skulle vokse sig fra en lille ælling til en stor og smuk svane. Det var den allerede godt på vej til, med ildsjæle, og talentfulde cricketspillere, som Torben Jensen, Søren Nissen og Jørgen Jønsson ved roret i klubbens første år. Allerede i 1958, to år efter Svanholm Cricketklub var stiftet, rykkede de op i 2. division. Inden klubbens 10-års jubilæum havde Svanholm allerede stillet med en landsholdsspiller, vundet sit første ungdoms-DM i 1960 og i 1964 rykkede Svanholm op i 1. division.

Klubben når dog kun lige at fejre 10-års jubilæum, før de skal finde nye arealer at spille på, i 1967, da der skal opføres et nye friluftsbad i Bavnehøj og valget af areal faldt på Svanholms træningsbaner.

Svanholm Cricketklub til Brøndby 

Før klubbens 10-års jubilæum overlod Torben Jensen formandsposten i klubben til Søren Nissen, men Jensen forblev et aktivt medlem i klubben. Jensen cyklede også sammen med den nye formand til Brøndbyøster i 1967, hvor de fandt Svanholm Cricketklubs nye bane. Den blev kaldt “Frimærket”, da den var Danmarks mindste Cricketbane. Den lå tæt ved Brøndbyøster Skole.

Skolen, som Svanholm Cricketklub udsprang fra, Schneekloth, valgte faktisk at følge trop få år senere og rykke til Brøndby på Brøndby Møllevej. Her lå skolen indtil 1992, hvor den blev nedlagt

Svanholm Cricketklub fik i 1974 en større og mere tidssvarende bane på Brøndby Stadion, men da fodboldklubben Brøndby IF havde behov for mere plads, blev der i slutningen af 1990’erne besluttet, at Svanholm Cricketklub endnu engang måtte flytte til nye baner. Denne gang var der dog megen støtte til at finde nogen passende rammer for den storvindende klub.

I 2001 flyttede Svanholm Cricketklub til deres nuværende anlæg, Svanholm Park, på Svanholm Allé i Brøndby Strand. Det er et anlæg der er skabt kun til cricketspil. Svanholm Park er samtidig nationalstadion for cricket i Danmark.

Når man står ved klubhuset i dag, kan man vist roligt sige, at klubbens ambitioner om at vokse fra den lille grimme ælling til en stor og smuk svane, er blevet indfriet.