Mindesten for Besættelsestidens ofre i Brøndby

Rundt om i Brøndby står syv mindesten for frihedskæmpere, der faldt i 1945 under Besættelsen 1940-45 i Brøndby. Nogle af stenene er fælles mindesten, mens andre er rejst for den enkelte frihedskæmper. Læs om historierne bag stenenes navne.

– Ved Brøndbyøster Kirke står en fælles mindesten med navnene på alle de otte, der faldt i Brøndby i 1945 under Besættelsen. Du finder navnene på dem alle sammen i det nedenstående:

– Mindesten for Bjarne Louis Hansen, der faldt under ildkamp ved Pilegården på Roskildevej den 20. april 1945. Stenen står ud for Pilegården på Korsdalsvej.

– Mindesten for   Ebbe Rørdam, der faldt sammen med kammeraten Kaj Jensen ved angrebet på et ammunitionstog ved Brøndbyøstervej den 16. marts 1945.  Stenen står tæt viadukten, på stien ved Turpinssvinget.

– Mindesten for Kaj Jensen, der faldt sammen med kammeraten Ebbe Rørdam ved angrebet på et ammunitionstog ved Brøndbyøstervej den 16. marts 1945. Stenen står ved Brøndbyøster Torv, på stien umiddelbart før viadukten.

– Mindesten for   Aksel Andersen, der faldt ved Brøndbyøster Skole 5. maj 1945. Stenen står på Brøndbyøstervej, overfor skolen.

– Mindesten for Carl Olsen, der faldt ved Brøndbyøster Skole 5. maj 1945. Stenen står ved Park Allé lidt vest for Brøndbyøster Kirke.

– Mindesten ved Strandens Forsamlingshus på Strandskolevej i Brøndby Strand. Stenen er sat til minde om de tre modstandsfolk fra strandområdet, Carl Olsen, Valdemar Jørgensen  og Poul Ravn Kristensen, der faldt i skudkampen ved Brøndbyøster Skole den 5. maj 1945.

Sven Jørgensen har ikke sin egen mindesten, men er med på den fælles ved Brøndbyøster Kirke. Han forsøgte d. 7. april 1945 at likvidere topnazisten Ejnar Jørgensen i Vesterled. Det mislykkedes, og i stedet blev han i skudt i selvforsvar af Ejnar Jørgensen.