Arkitekt Svenn Eske Kristensen

Svenn Eske Kristensen (1905-2000) markerede sig på mange måder som velfærdsamfundets arkitekt.

For ham var det magtpåliggende at bygge funktionelle og billige boliger til almindelige mennesker. Derfor blev det især i forstæderne, han kom til at slå sine folder. I Brøndby og Hvidovre har han stået bag 11 byggerier, blandt dem nogle af de mest interessante huse i kommunerne fra perioden, såsom Brøndby Rådhus og Bredalsparken i Hvidovre.

Svenn Eske Kristensen er derfor selvskreven, når man taler om forstadens kulturarv. Han repræsenterer på bedste vis arkitektstandens arbejde med tradition og fornyelse med sin solide håndværksmæssige faglighed, parret med en lyst til nyskabelse og rationalisering.

Svenn Eske gik meget op i, hvordan borgernes behov til en bolig kunne blive opfyldt, og interesserede sig også for, hvordan boligerne fungerede, når brugerne var flyttet ind.

Hans 11 byggerier i Brøndby og Hvidovre spreder sig over et halvt århundrede, og de vidner tilsammen om skiftende tiders byggepolitik og økonomiske vilkår. Fra 1950’ernes opfindsomme, kvalitetsprægede kombination af tradition og teknologi til de næste årtiers teknologifikserede lavprisproduktioner.

“Vi byggede jo for børn, derfor de små enheder. Et hus måtte ikke være større end, at de skulle kunne finde hjem”, sagde Eske Kristensen om opførelsen af Bredalsparken i Hvidovre. Det vidner om en tankegang, som i overensstemmelse med værdigrundlaget bag velfærdssamfundet, tog udgangspunkt i livskvalitet. Det er den store fortælling om velfærdssamfundets fysiske opbygning, der kan aflæses i Eske Kristensens bygninger til de kommende generationer.

Læs også:

På sporet af forstadens velfærdsdrømme – Kulturarvskommune Hvidovre 2008, skrevet af Poul Sverrild

Velfærdssamfundets bygninger – Bygningskulturens dag 2008, skrevet af Poul Sverrild

Se også:

Brøndby Rådhus

Rækkehusene Lodderne

Strandhavevej Bebyggelsen