Helte i Håndjern

Resumé

Vidste du, at et dramatisk skuddrama har udspillet sig lige her?

I dag er Hvidovrevej en typisk, rolig forstadsvej, så det er svært at forestille sig, at en af Besættelsestidens mest dramatiske begivenheder i Hvidovre fandt sted netop her. En forårsdag midt i april 1945 skød og dræbte modstandsmændene og brødrene Schou fire HIPO-folk og undslap håndjernene, som du ser en kopi af i montren.

- Læs hele historien herunder

Fanget og arresteret

De to brødre Jørgen og Karl Erik Schou fra modstandsgruppen Hvidovrekompagniet var på vej ud for at undervise deres kammerater i riffelskydning. På motorcykel, med riflen i en kasse på sidevognen, kørte de langs Hvidovrevej. De ville lige stoppe hos deres forældre i villaen Hvidovrevej 221 for at hente nogle cigaretter, som deres far kunne skaffe. Brødrene parkerede deres motorcykel og opdagede for sent, at en sort bil standsede lige bag dem. Ud af bilen steg fire civilklædte mænd, mens en femte blev siddende bag rattet. Det var HIPO, Gestapos danske håndlangere.
Da HIPO’erne opdagede riflen, blev brødrene straks arresteret, lænket sammen med et sæt håndjern og smidt ind på bagsædet af bilen.

Ildkamp og flugt

HIPO’erne gik derefter ind i forældrenes hus for at undersøge det for flere våben. En nysgerrig samling tilskuere havde efterhånden samlet sig omkring bilen, og chaufføren bakkede irriteret hen imod dem. Imens han var optaget af at bakke, lykkedes det Jørgen at overmande ham ved at gribe fat om hans hals. Karl Erik snuppede derefter chaufførens maskinpistol, der lå på forsædet og skød ham. Ved lyden af skuddene kom de andre HIPO’er løbende ud fra villaen, og der opstod ildkamp midt på Hvidovrevej. Fire af HIPO’erne blev dræbt, men én mand nåede i dækning og skød den ene af brødrene i låret.
Sårede og sammenlænkede flygtede de to brødre ind ad de smutveje, de kendte i villakvarteret og undslap på den måde HIPO-manden. En beboer hjalp dem med at hugge håndjernene over. Adskilt, men stadig med et håndjern hver om håndleddet, skiltes de to brødre nu. Den sårede bror blev fragtet til Vigerslev Allé på en gammel skolekammerats cykel, hvor han senere fik selskab af sin bror.

Brødre og frihedskæmpere

Karl Erik Schou er født i 1914. Han var chauffør og medlem af Hvidovrekompagniets 5. deling. Han var med til våbeninstruktion og deltog ofte i aktions- og sabotagegruppen. Hans leder, Poul Hoffmeyer, beskrev ham sådan: Han hørte til det, jeg vil kalde en fandenivoldsk fyr, der ikke holdt sig tilbage ved selv de værste opgaver.
Jørgen Schou er født i 1924. Han var medlem af samme deling og deltog som våben- og sprængningsinstruktør. Han var aktiv i aktions- og sabotagegruppen og var med til flere afvæbninger af tyske soldater.

Hvidovrekompagniet

Hvidovrekompagniet opstod omkring sommeren 1943, på samme tidspunkt som modstanden tog til i det øvrige Danmark. Efter befrielsen den 4. maj 1945 om aftenen dukkede den illegale modstandsgruppe op til overfladen i Hvidovre. Kompagniet bestod da af fem militære delinger og tre kanonbesætninger, som indgik i en fælles illegal struktur for hele København. Der var også en forsynings- og sanitetstjeneste, en gruppe, der tog sig af illegal legitimation og dæklejligheder og en likvideringsgruppe. Kompagniet havde våbendepoter, eget fængsel og meddelere i den tyskbesatte Avedørelejr.