Helte i håndjern

Strækningen omkring Hvidovrevej 221 er i dag en typisk forstadsvej, og det er svært at forestille sig, hvordan der så ud i 1945, da én af Besættelsestidens mest dramatiske begivenheder i Hvidovre fandt sted netop her.

En forårsdag midt i april 1945 var brødrene Jørgen og Karl Erik Schou(w) fra modstandsbevægelsen, Hvidovre Kompagni, 5. Deling på vej ud for at undervise deres kammerater i riffelskydning. På motorcykel med riflen liggende i en kasse på sidevognens lad kørte de ad Hvidovrevej. De ville lige stoppe hos deres forældre i villaen på Hvidovrevej for at hente nogle cigaretter, som deres far kunne skaffe. I kanten af den endnu temmelig landlige hovedgade i forstaden parkerede de deres motorcykel, og de opdagede for sent, at en sortlakeret bil standsede lige bag dem. Ud steg fire civilklædte mænd, mens en femte blev siddende bag rattet. Det var HIPO, Gestapos danske håndlangere.

De to brødre blev arresteret og placeret i HIPO’ernes bil. Brødrene lykkedes imidlertid med at overmande chaufføren, hvorefter de tog hans våben. Det kom til skudveksling med de resterende HIPO-folk, hvor det lykkedes brødrene at dræbe fire og flygte. Den ene blev imidlertid ramt i låret ved skudvekslingen, men blev efterfølgende reddet af modstandsbevægelsens netværk.

Det er denne dramatiske historie, du kan se markeret på Hvidovrevej, og som du kan læse mere om i Historien i Gaden-folderen, som du kan åbne eller downloade her på siden.