Den store plan

Hele området i Brøndby Strand mellem Køge Bugt Motorvejen og S-banen blev planlagt i 1964. Planen hed ”Plan for et område ved Brøndby Strand”, og var Brøndbys bud på en samlet byplan for området i overensstemmelse med den statslige planlægning for hele Køge Bugt-området.

Enkelte boligområder var allerede opført eller under anlæg, da planen blev udarbejdet. Det gjaldt for eksempel Maglelund, Gurrelund og Bjerrelund. De blev tegnet ind i planen, og ellers blev det i detaljer beskrevet, hvordan området og infrastrukturen skulle tilrettelægges.

Det største område i planen blev udgjort af Brøndby Strand Parkerne fra 1968-74, der i planen kaldes ”montagezonen”. Med i planen var også Esplanadeparken, et kulturhus, parcelhuse nord for Brøndby Strand Parkerne, grønne områder ud mod motorvejen, et center, skoler, blokbebyggelse øst for Maglelund, rækkehuse på grænsen til Vallensbæk og S-togsstation.

Brøndby Strand Kirke var ligeledes med i planen, men fik en anden placering. Centeret skulle også have været markant større, og arkitekten Knud Svenssons planer for mælkebar, hoteller og vinstue blev ikke aktuelle. Ikke desto mindre er området nord for S-banen den dag i dag stadig struktureret efter Svenssons plan, hvor Brøndby Strand skulle være et tilfredsstillende opholds- og betjeningssted for sine beboere.