Adresse: Vestre Kvartergade 22, 2650 Hvidovre
Københavns Befæstning
Som et cirkelslag rundt om byen indrammer Københavns Befæstning store dele af Storkøbenhavn. Det enorme bygningsværk er et af verdens største fæstningsanlæg og det hidtil største stykke ingeniørarbejde i Danmarks historie. Opførelsen af Københavns Befæstning kostede i perioden 1885 til 1894 i alt 35.534.330 kr. og 31 øre, hvilket i en nutidig målestok svarer til 40 Storebæltsbroer. Forsvaret mod vest bestod af vold og voldgrav – i dag kendt som Vestvolden – der gik fra Utterslev Mose i nord til Kalveboderne i syd. Avedørelejrens historie er uløseligt forbundet med denne del af Københavns moderne befæstning.
Efter opførelsen af Vestvolden i 1890’erne kom soldaterne for alvor til Avedøre. De marcherede ind i Avedøre om morgenen og vendte hjem igen til Ejby-lejren om aftenen. Den lange daglige march blev i længden uholdbar, og i august 1896 anlagde forsvaret den første militærlejr, Paradislejren, der lå mellem Vestvolden og dér, hvor Avedøre Stationsby ligger i dag. Lejren husede de 120 mand, der var udstationeret til Avedøreafsnittet. Det var en teltlejr, der kun skulle anvendes til sommerbrug, mens den stod mere eller mindre tom i vinterhalvåret. Trods navnet var det næppe det rene paradis. Lejren var til at begynde med en samling telte, som blev rejst på den bare mark. Når det regnede forvandledes den til en gigantisk mudderpøl, oplyst af gamle petroleumslamper, hvis værste fjende var blæsevejr! Men med tid og flid omdannede det skiftende mandskab Paradislejren til både en velfungerende militærbase og en idyllisk have.
Avedørelejren
Forsvarsforliget fra 1909 gjorde op med det hidtidige forsvar af København. De tidligere Højre-regeringer havde bygget et forsvar af jord og beton, mens den nye Venstre-regering tilstræbte ”det levende Værn”, der bl.a. bestod af fodfolk. Dette kom til udtryk ved ”desarmering” af landbefæstningen i 1922 samt en ny hærlov i 1909, der udvidede hæren på Sjælland kraftigt.
Den nye hærlov dannede baggrunden for opførelsen af Avedørelejren. Loven krævede en større hærstyrke på Sjælland, og denne skulle trænes i fire nye uddannelseslejre ved Værløse, Sandholm, Høvelte og Avedøre. Hermed fik hæren mulighed for at uddanne rekrutter, som skulle oplæres til forsvaret af en befæstning, der skulle nedlægges, samt at omdanne Københavns forsvar fra at være stationært til at være et levende Værn. Lejren blev opført i årene 1911-1913 efter tegninger af arkitekt Helge B. Møller, stærkt inspireret af Kastellet i København.
Avedørelejren var, ligesom Paradislejren, som udgangspunkt kun beregnet til sommerbrug. Forholdene for soldaterne og deres officerer var dog bedre end dem, man kendte fra Paradislejren, men dårligere end hvad man ville forvente i dag. De fire belægningsbygninger var hver på 471 m2 og skulle huse et kompagni på 112 menige og otte befalingsmænd. Hver af bygningerne havde et fælleslokale i midten af hver etage, der derved delte bygningen op i fire rum – et til hver af kompagniets delinger. Sergenterne og korporalerne sov i kvarterer i hver ende af bygningen, hvor der ligeledes fandtes wc’er. De menige måtte besørge deres nødtørft på udendørs toiletter.
Sikringsperioden
Under 1. Verdenskrig, hvor Københavns Befæstning blev bemandet med 64.000 mand, var Avedørelejren og Paradislejren fyldt til bristepunktet. Denne periode omtales også som Sikringsperioden. Perioden varede frem til den 31. marts 1919 og bød for de indkaldte på en ekstrem ensformig venten på et angreb, som aldrig kom – hvilket med tiden stod mere og mere klart. Krigsministeriet forsøgte at opretholde det gode humør i en ellers monoton hverdag ved bl.a. at udsende kunstnere og foredragsholdere til kasernerne. At humøret i Avedørelejren ikke altid var lige godt fremgår bl.a. af det faktum, at det var nødvendigt at udvide arrestbygningen i 1917.
En ny verdenskrig truer
Den 9. april 1940 kl. 06:40 modtog regimentet meddelelse om, at ”efter Regeringens Ordre må der ikke ydes Modstand mod de tyske Tropper”. Denne befaling blev videresendt til de alarmerede styrker i Avedøre, der imidlertid allerede havde forsøgt at yde modstand, da et tysk bombefly havde passeret lejren i en lav højde.
Uvisheden og sorgen var udbredt i lejren i dagene efter besættelsen, og mange soldater blev sendt hjem, da man ikke så noget formål med deres tilstedeværelse. Den 18. april fik man den endelige ordre på at rømme Avedørelejren til fordel for tyskerne.
Med den tyske kapitulation i 1945 blev Avedørelejren for en stund overtaget af den såkaldte ”Frihedshær”, og de tyske gæster i Avedøre blev sat til at rydde op efter sig selv under skarp bevogtning, før de fik lov til at drage hjem. Herefter vendte lejren atter tilbage til at være uddannelsessted for artilleriet for en tid
En ny tid
Igennem årene husede Avedørelejren befæstningsartilleri, feltartilleri, Luftværnet og slutteligt Hærens Material- og Færdselsskole. Særligt i 1950´erne blev lejren udbygget betragteligt med bl.a. de gule bygninger, der bl.a. bestod af værkstedsbygninger. I 1961-1963 blev der desuden bygget de såkaldte Rodney-haller i forbindelse med udstationeringen af luftværnsraketter.
I begyndelsen af 1960’erne blev det besluttet at rømme lejren, men der skulle alligevel gå 30 år, før dette blev effektueret. I mellemtiden blev lejren brugt til militærpolitiuddannelse, militær køreskole og mekanikeruddannelse. I dag har militæret forladt lejren, og i stedet er den forvandlet til en levende bydel. De gamle bygninger er renoveret med stor nænsomhed, og der er blevet bygget nyt med respekt for den oprindelige arkitektur. Nogle af Avedørelejrens beboere bor i de andelsboliger, som tidligere var soldaternes sovesale. Andre i nybyggede rækkehuse i udkanten af lejren.
I 1999 købte Hvidovre Kommune Avedørelejren på nær de gule bygninger, som blev købt af bl.a. Zentropa. Prisen var 60 mio. kr., og planen var at skabe en levende by, hvor kultur, turisme, erhverv og boliger blev blandet. Avedørelejren er i dag fuldt udbygget, og alle Helge B. Møllers bygninger er istandsatte og skaber nu skønne hjem for mange familier og rum for kulturelle aktiviteter. Den gamle officersmesse er blevet hjem for Forstadsmuseet, mens Cirkusmuseet er i administrationsbygningen.