Zaren der red fra sin regning

I århundrederne efter Københavns ophøjelse til hovedstad i 1400-tallet, passerede danmarkshistorien bogstaveligt talt gennem Hvidovre. Hvidovre landsby lå nemlig på rigets vigtigste landevej mellem København og Køge.

En dag i 1716 aflagde den russiske Zar Peter den Store med følge af “herrer, betjente og lakajer” besøg på Hvidovre Kro. Han var egentlig i Danmark for at hjælpe med at generobre de tabte landsdele øst for Øresund, som vi havde mistet i 1660. Det blev som bekendt ikke til så meget med det. Zarens besøg huskes i stedet for en mytisk køretur i Rundetårn og en hale af ubetalte regninger, hvor han havde været.

Den dag i 1716 var Peter den Store redet ud for at møde Zarinaen på hendes vej mod hovedstaden. Zaren var kendt for at være glad for mad og drikke, og natten forinden var det sikkert ikke gået stille for sig. Det kunne i hvert fald forklare, hvorfor han bad kromutter Agneta Pedersdatter om at servere mad, øl, brændevin og…mælk! Og hvorfor selskabet gjorde holdt her så tæt på København, hvorfra de kom.

Da selskabet havde spist og drukket steg de atter til hest og efterlod sig vanen tro den ubetalte regning. Der stod Agneta med smerten og oprydningen! – Heldigvis, kunne vi sige i dag, for grunden til at historien overhovedet er bevaret er, at hun senere henvendte sig til Rentekammeret i København. Dette var en slags datidens finansministerium, som godtgjorde hende 8 Rigsdaler 1 Mark. Det var langt fra den eneste regning kongen måtte betale efter Zarens besøg, så det var en dyr historie – men en god historie.