Avedøre Flyveplads fylder 100 år!

For 100 år siden var flyvningen stadig i sin spæde begyndelse. Første gang nogen fik luft under vingerne var i 1902 da Brd. Weight lettede ganske kort fra jorden i Amerika. I 1906 var Ellehammer på vingerne som den første europæiske ”aviator”, og selv om det blot var en tur på 42 meter i en højde af knap en meter, så var det alligevel en bedrift, der vagte jubel og nærede eventyrernes flyvedrømme. I 1910 begyndte ”Det aeronautiske selskab” at udforske aerodynamikkens muligheder på Kløvermarken, og ikke længe efter fløj Robert Svendsen, efter mange forsøg, over Øresund som den første. At flyve i disse år var ikke en nem kunst. I sær vejrforholdene og mekanikken var afgørende for succesen, og flyvninger blev planlagt, så hvis der skulle være behov for nødlanding, så ville det gøre mindst muligt skade på mennesker og huse.

Forholdene på Kløvermarken var ikke helt ideelle og hæren begyndte at kigge sig om efter andre egnede områder at etablere en ”areodrome” på. Opmærksomheden blev rettet mod Avedøre og eksercerpladsen på den anden side af Vestvolden på grænsen til Brøndbyerne. Her var jorden godt fasttrampet, civil bebyggelse i rimelig afstand og området stort nok til at anlægge en rund landingsbane. En rund landingsbane gav de bedste betingelser for at lette og lande, da flyene derved kunne gå op mod vinden uanset hvor den kom fra.

Avedøre Flyveplads blev indviet i november 1917, og bestod i en oprindelige udgave af 3 træhangarer og en rund landingsbane på området, hvor Amagermotorvejen er i dag. Avedøre Flyveplads var beregnet på hærens øvelsesflyvning, men da materiel og brændstof var en mangelvare blev flyvningen fra pladsen aldrig rigtig så omfattende som ønsket.

Kun to ud af de tre træhangarer er bevaret i dag. Den tredje måtte rives ned for at give plads til udvidelsen af Gl. Køge Landevej i 1930’erne. Under besættelsen rådede tyskerne over flyvepladsen, og de lod ti motorprøvestande opføre for her at teste motorer til tyske bombefly.
I anledning af flyvepladsens 100 års jubilæum inviterer Forstadsmuseet og flyvepladsens foreninger til åbent hus, snak, rundvisning og kaffe søndag den 19. november kl. 14-16. Se mere her.