Svendebjerg 6: Hvidovre Vandtårn

Dette er sjette del af byvandringen om kvarteret Svendebjerg. Der er seks stop i alt, og du kan finde de andre fem på kortet her. Du kan også sagtens tage historierne uafhængigt af hinanden.

 

Hvidovre Vandtårn ligger midt i Svendebjerg. Det blev opført i 1937 efter, at kommunen havde erhvervet grunden sammen med Høvedstensgården på den anden side af Hvidovrevej. På Høvedstensgården skulle det nye vandværk ligge, mens bakken her i Svendebjerg var så høj, at den blev udvalgt til vandtårnets placering. Ved rejsegildet i 1937 holdt sognerådsformand Arnold Nielsen tale, og dette punkt var netop valgt, fordi det var et af Hvidovres højeste.

Vand fra et kommunalt vandværk var epokegørende. Der var flere mindre private vandtårne, men det normale var, at man havde en brønd til drikkevand og andet vandforbrug på egen grund. Og Hvidovre var ude i sidste øjeblik. I 1935 blev der gennemført en undersøgelse blandt de 3348 ejendomsbesiddere i Hvidovre, og det vi i dag ser som en helt grundlæggende infrastruktur var ikke noget, man brændte for. Godt nok svarede 1836, at de gerne ville have et vandværk, men 963 ville ikke, og hele 502 svarede slet ikke. Dertil var 47 besvarelser ubrugelige. Selvom det ikke var et overbevisende flertal, gik man alligevel i gang med at planlægge vandværk og vandtårn. Årsagen: Hvidovres vandindvindingsret ville løbe ud, hvis ikke der stod et vandværk færdigt 1. januar 1938.

På H.C. Bojsensvej 10 boede drengen Knud Larsen. På grunden var der en 6 meter dyb brønd med vippepumpe, som leverede vand til husholdningen, men da vandtårnet åbnede blev de tilsluttet trykvand – dog stadig med hentning af vand en børneopgave: “I 1937 blev vandtårnet, som ligger på vores vej, færdigt, og vi fik kommunevand med en aftapningshane og målerbrønd lige inden for hækken. Det blev så mit job at sørge for vandforsyningen. Vi brugte en stor 15 l zinkspand, som stod i køkkenet med en øser. Den var tung at slæbe for en 8-9 årig knægt, og jeg måtte bære den foran mig med begge hænder på hanken.”

1500 tons infrastruktur
Arkitekt Carl Jørgensen lavede tegningerne til vandtårnet med Rundetårn som forbillede, og entreprisen vandt H. Chr. Nielsen og søn med tilbud på 76.000 kr. Arbejdet gik i gang 15. juni 1936, og i slutningen af 1937 var man færdig. Vandet kunne nu strømme fra den 300 m3 store vandbeholder i 30 meters højde. Fra jordoverflade til toppen af kuplen er tårnet i alt 36 meter højt. Oprindeligt var planen, at tårnet også skulle være et udflugtsmål med offentlig adgang til platformen, men der har kun været åbent for offentligheden få gange.

Efter at have været ejet af HOFOR i en årrække, er vandtårnet blevet købt tilbage af Hvidovre Kommune. I 2019 blev det markeret ved juletid med lyskæder i toppen af vandtårnet.

 

Quiz
Hvor fik arkitekten Carl Jørgensen inspiration til vandtårnets udseende?

Hvorfor var Svendebjerg velegnet til et vandtårn?

For dem med skarpe øjne: Hvornår blev der holdt indvielsesfest for vandtårnet? Tip: Kig på Ellums menu.

Hvis du er i tvivl, kan du finde svarene her

 

Dette var sidste stop på byvandringen i Svendebjerg-kvarteret. Se de andre stop på kortet  her.