Barn i Hvidovre under 2. Verdenskrig

Af Mai Søegaard Espersen

I 1941 flyttede seksårige Bente Hansen med sin familie til Hvidovre. I dag er hun 79 år og bor stadig i byen. Gennem et helt liv har hun oplevet lidt af hvert på Københavns Vestegn – ikke mindst som barn under 2. verdenskrig, hvor kødløse dage, rationering og tyskernes tilstedeværelse var en integreret del af hverdagen.

Sidst på året i vinteren 1941 flyttede Bente sammen med sine forældre og fire søskende til Vojensvej i Hvidovre Nord. Huset – som Bentes forældre havde betalt 13.000 kroner for – lå på nummer 32, og her boede Bente, indtil hun som voksen flyttede hjemmefra og blev gift. De første år Bente boede i huset på Vojensvej oplevede hun, hvordan 2. verdenskrig satte sit præg på hverdagen.
Bente fortæller sine erindringer om 1940’ernes Hvidovre til Forstadsmuseet en junidag i 2015 over en kop kaffe hjemme i sin lejlighed i Friheden. Hun har boet i lejligheden de sidste 52 år. Her kan du læse – og lytte – med, mens Bente fortæller om nogle af sine oplevelser som barn under 2. verdenskrig i begyndelsen og midten af 1940’erne.

Den lille gule barnevogn blev til i kælderen

En af Bentes erindringer om, hvordan krigen påvirkede hendes familie er fra tiden omkring, da hendes lillebror kom til verden i 1943:

Lyt med og hør Bente fortælle om, hvordan hendes far måtte bygge en barnevogn til lillebroren

Grise i baghaven & kødløse dage

Bentes fars håndværksmæssige kunnen og sans for forretning kom flere gange familien til gode under krigen. Med to kolleger indgik han en aftale om at investere i to grise, der skulle opdrættes, slagtes og deles mellem de tre familier kort før jul i 1944.

Lyt med og hør Bente fortælle om grise-projektet

Tyske soldater på Hvidovrevej

Bente har også flere ubehagelige erindringer fra besættelsestiden, der bevidner, at det var en barsk tid for børn at vokse op i.

Lyt med og hør Bente fortælle om skolevenindens far, der blev dræbt på Hvidovrevej

D. 4. maj 1945

D. 4. maj 1945 var Bente til fødselsdag hos veninden Birgit, der boede på Ørager 3 i Hvidovre. Bente, der dengang var ni år gammel, husker, hvordan de alle løb glade rundt og legede i haven, da Birgit mor pludseligt kom ud. Der var blæst forvarsel, og derfor mente moderen, at det snart var på tide, at Bente måtte hjem:

Lyt med og hør Bente fortælle om turen hjem til Vojensvej

Bente, der blev fulgt til købmanden på hjørnet af Hvidovrevej og Vojensvej af Birgits far, glemmer aldrig følelsen, da hun måtte løbe det sidste stykke vej hjem alene. Hun så sig ikke tilbage, men løb det bedste hun havde lært.

Lyt med og hør Bente fortælle om sin reaktion:

“Et frit land”

Bentes mor tog episoden med ophøjet ro, og sendte hende ud og lege med kammeraterne på vejen. Bente kan huske, at der ikke gik længe, før hun igen hyggede sig blandt sine venner. Helt uden at vide at denne dag skulle blive noget ganske særligt:

Lyt med og hør Bente fortælle om krigens sidste minutter

Lyt med og hør Bente fortælle om krigens sidste minutter