Brøndbyvester Mølle

Park Allé 373, 2605 Brøndby Matr. nr. 30aq af Brøndbyvester By

Brøndbyvester Mølle blev opført i 1888 og fungerede som kornmølle indtil 1940’erne. Møllen blev grundlagt af Thomas Nielsen, der placerede den ved krydset mellem vejen til Brøndbyøster og Avedøre. Dermed fik bønderne fra Brøndbyvester kortere vej at køre, når de skulle have malet deres korn. Hidtil havde de benyttet blandt andet Røde Vejrmølle som lå ved Roskildevej mellem Glostrup og Albertslund.

Til møllen var der tilknyttet et lille bageri, men som blev nedlagt ved Nikolaj Nielsen, der havde møllen i starten af 1900-tallet. I stedet fik han forsynet møllen med en motor, så han ikke længere var afhængig af vinden alene.

I 1944 købte købmand Holger Nielsen møllen. På dette tidspunkt var landbruget imidlertid i tilbagegang i Brøndbyerne, og han indrettede derfor møllen til blikkenslagervirksomhed. Møllen blev, men fra 1950 var al mølledrift indstillet. Blikkenslagerfirmaet eksisterer stadig under navnet “Brøndbyvester Mølle”.

Fra 1967 overtog Brøndby Kommune Brøndbyvester Mølle og indrettede senere værested for ældre i møllerhuset. I dag er møllen et vartegn for Brøndby Kommune.