Hollywood i Hvidovre

Hollywood – Eller huset med de blå altaner

”Men det var altanerne, som havde påkaldt sig opmærksomheden. De mennesketomme altaner med den koboltblå farve. Her var et element af rendezvous, han ikke kunne afvise, endsige forklare. Da han rullede ind mod byen, forsøgte han at regne ud, hvor mange lejemål huset rummede, ikke mange, måske en snes. Men det var ikke lejlighederne, der interesserede ham, ej heller dem, som boede i dem. Det var huset og dets altaner.”

Således skriver den folkekære Bjarne Reuter i ”Arvo Pärt og de blå altaner” fra novellesamlingen ”Halvvejen til Rafael” fra 2006. Det vender vi tilbage til om et øjeblik.

Svendebjerghus

”Huset med de blå altaner”, ”Hollywood” eller ”Svendebjerghus”, kær bygning har mange navne. Det markante hus på hjørnet af Hvidovrevej og Svendebjergvej skiller sig ud med sin markerede modernisme. Det forholder sig ikke til omgivelserne. Arkitekterne bag, Mogens Jacobsen og Axel Poulsen, var ved skabelsen af huset i 1950, inspireret af tidens internationale bevægelser. Huset sendte et signal med sit stærkt funktionalistiske tagprofil – Hvidovre, nye tider er på vej!

Oprindeligt var huset og altanerne i jordfarver, inspireret af Thorvaldsens Museum i København, en renovering i 1980’erne gav dog altanerne den farve, som gjorde bygningen til det, som Bjarne Reuter blev forundret over og gav en plads i hans novelle.

Arvo Pärt og Hollywod

Navnet Hollywood kommer af, at huset er en markant bebyggelse der med sin mondænitet skiller sig ud fra sine omgivelser. Men hvem var så Arvo Pärt og hvilken forbindelse har han til huset?

Jo, ser du, Arvo Pärt er en estisk komponist. Meget lig den unavngivne hovedperson i novellen, cykler forfatteren Bjarne Reuter gerne ture til forstaden, hvor vejen går forbi huset med de blå altaner. Forfatteren har som regel musik i ørene, komponeret af Arvo Pärt ”hvis kompositioner er en “monoton” og lutrende pendant til det at cykle.”, som han selv udtrykker det. De blå altaner aflejrer en slags gregoriansk musik og korsang, der karakteriserer værker af den estiske komponist. Huset med de blå altaner komplimenterer Arvo Pärts musik og de afspejler hinanden gensidigt i et visuelt og auditivt udtryk.

.