Greve Strandby anno 1966

I dag er Greve mest kendt for sine udstrakte parcelhuskvarterer, men i midten af 1960’erne var der andre ambitioner i Køge Bugt-kommunen.

Arkitekten Gunnar Wallevik var blevet ansat til at lave en ny byplan for området ved den kommende bymidte. Planen blev lavet og vedtaget, men den adskiller sig i høj grad fra nutidens Greve Strandby og bymidte. I kortet over Greve Strandby ses det, at byen var tænkt som en kile ind i landskabet mellem stranden og en påtænkt lysthavn og op til motorvejen. Til højre ses en nyplantet egeskov, som skulle bugte sig i bakkedal på overskudsjorden fra byggeriet. I skoven skulle opføres tre punkthuse på 16 etager à la højhusene i Brøndby Strand og byens centrum skulle være to store plæner inspireret af parisiske parker. I planen er velfærdsinstitutioner, indkøbsmuligheder og rekreative muligheder indtænkt.

Som bekendt blev planen aldrig til virkelighed. Der er flere årsager hertil. En er at sammensætningen i byrådet ændrede sig, og de nye medlemmer ønskede ikke højhuse. Herunder den nye borgmester, Jørgen Bach (fra 1971), som kom fra Karlslunde og foretrak det landlige præg. En anden grund er, at boligselskabet K.A.B., som skulle have medvirket ved byggeriet, så at udlejningen gik trægt i bl.a. Brøndby Strand, og derfor trak sig. Greve Gymnasium og boldbanen bagved ligger dog i dag, hvor de var placeret i den oprindelige Greve Strandbyplan.

Kilden er et kort over Gunnar Walleviks plan for Greve Strandby, som han tænkte den i 1966.

Greve-Strandby