Suppe på dåse

Resumé

Efter 2. Verdenskrig var der stor efterspørgsel efter mad på dåse. Dette skyldtes, at flere kvinder kom ud på arbejdsmarkedet, og derved fik mindre tid til madlavning. Færdige middagsretter på dåse, blev datidens form for fastfood. Lige efter krigen kom en polsk kok Georg Tomaszewski til Danmark. Han startede en produktion af dåsesuppe og grundlagde en konservesfabrik – ”Jensens Konserves” sammen med den danske slagtermester Hans Jensen. Efter Hans Jensens død købte den engelske koncern Reckitt & Colman en andel i virksomheden. Partnerskabet åbnede mulighederne for eksport og øget produktion. Derfor byggede firmaet Jensen en stor konservesfabrik på en industrigrund ved Søndre Ringvej, som stod færdig i 1964. Herfra produceredes i årene frem mange slags ”Jensen dåsemad” til hjemme- og eksportmarkedet.

- Læs hele historien herunder

Den danske konservesindustri blomstrede efter krigen. Husmødrene kom ud på arbejdsmarkedet og i mange hjem, var madlavningen noget, det skulle overstås i en fart. De færdige middagsretter på dåser blev et populært indslag i de travle hjem.

En polsk kok, Georg Tomaszewski, var kommet til Danmark efter krigen og søgte samarbejdspartnere til at realisere sin idé: At starte en produktion af dåsesuppe. Konservesfabrikanterne mente ikke, at danske husmødre ville købe suppe på dåser, men så mødte Tomaszewski slagtermester Hans Jensen. Han troede på produktet, og sammen grundlagde de en konservesfabrik under beskedne forhold på Amager.

Inden de store suppe-eventyr tog fart, døde Jensen, men hans navn levede videre på dåserne, for 1950’ernes fastfood hed slet og ret Jensen.

Tomaszewski stod nu alene med sin suppeproduktion, men fik et tilbud han ikke kunne afslå. Den engelske konserveskoncern Reckitt & Colman, der egentlig var baseret på fremstilling af sennep, ville gerne ind på det danske marked og købte en andel i virksomheden.

Et gennembrud for Jensen var Irma-kædens store ordrer hos firmaet. Og Irma-forretningerne bad om nye produkter i dåserne, som f.eks. forloren skildpadde. Så pladsen blev hurtigt for trang i de gamle fabrikslokaler.

Nu var den polske kok klar til det store spring ind i fremtidens suppemarked. Da Brøndby Kommune i 1960 udbød industrigrunde i området ved Søndre Ringvej, købte firmaet Jensen en grund og gik i gang med at bygge.

I 1964 stod den topmoderne suppefabrik klar, og den indbudte landbrugsminister klippede snoren over til den store hal, hvor der i kæmpemæssige gryder kunne koges op til 700 liter suppe ad gangen. Bare én dags produktion af oksehalesuppe var nok til at mætte næsten 25.000 munde.

Fabrikken kunne mere end at lave suppe. Fra Vallensbækvej udgik leverancer af alskens konservesprodukter såvel til hjemmemarkedet som til eksport. For partnerskabet med den engelske koncern betød adgang til store afsætningsmuligheder i udlandet. Så i mange år var dåseleverpostej af mærket “Jensen Kopenhagener Luksus” et fast indslag på tyske madpakker. Og trods navnet kom det altså fra Brøndbyvester.

Tomaszewsky holdt af at lave mad. Kvaliteten skulle være i orden, selv om hans middagsretter var et industrielt masseprodukt. “Millioner af mennesker spiser min mad, og den skal smage af noget”, sagde han, og huskede smagen af maden fra sin bedstemors gryder hjemme i Polen. Så bedstemors opskrift blev selvfølgelig brugt i firmaets reklamer, som et tegn på kvalitet.

Hvad blev der af Jensens dåsesuppe? Tidens madvaner og forbrugsmønstre ændrede sig, og i dag er dåsesuppe og andre konservesprodukter ikke de varer, der står forrest i de danske spisekamre, som de var det tilbage i 1960’erne, hvor konserves i langt højere grad en naturlig del af husmoderens indkøbsseddel.

Danmarks Radio sendte i 1998 en udsendelse – “Hjerte på dåse” – om Georg Tomaszewski.