Temaer

Med udgangspunkt i temaerne Velfærd og nye byer, Drømmen om det gode liv, Tilflytter og Forstaden anno 2013 beskrives byerne langs Køge Bugt. Men deres historie kan kun ses i sammenhæng med den generelle samfundsudvikling i Danmark. Det 20. århundrede er præget af større velstand og velfærd, demokratisering, globalisering og bedre muligheder for at realisere ens drømme, men hvad er bagsiden af medaljen?

  • Velfærd og nye byer

    150 års samfundsudvikling har drastisk ændret, hvordan vi boede før og nu. Fra skarpe grænser mellem land og by til forstadens opblødning af disse alene ved dens placering imellem de gamle bykerner og landområder Byplanlægningen hænger stærkt sammen med generelle tendenser i samfundet og forstæderne langs Køge Bugt må ses i forhold til den samtid de blev skabt i.

  • Tilflytterne til de nye forstæder

    Køge Bugt-byerne blev formet af politikere, arkitekter og planlæggere, men indholdet skulle skabes af de mennesker, som flyttede ind. Byerne kom til at danne rum for et af Danmarkshistoriens største kulturmøder, da københavnere, jyder, chilenske flygtninge og tyrkiske gæstearbejdere blandt mange andre flyttede ind.

  • Forstaden i dag

    Forstaden ændrer sig hele tiden, eller er det i virkeligheden kun vores syn på den, der ændrer sig?

  • Drømmen om det gode liv

    Boligstandarden blev for alvor forbedret op i gennem det 20. århundrede. For eksempel blev minimum et toilet med bad standard modsat tidligere tiders lokum i gården og fælles soveværelse til hele familien blev til private rum til voksne og børn. Samtidig betød den generelle bedre velstand, at det store flertal fik mulighed for at realisere drømmen om den gode bolig. Nu blev boligen for alvor et sted, hvor mennesker kunne realisere sig selv og det gode liv.