Erindringer: Jens Hansens gartneri

Vestre Strandvej 50, 2650 Hvidovre Matr. nr. Matr.nr. 17f (fra 1973 17mm) af Avedøre By, Avedøre

Resumé

Handelsgartner Jens Hansen startede gartneriet i 1934. Han blev gift med Johanne Hansen i 1931. Han opbyggede et stort blomster gartneri igennem 1930erne og dyrkede krysantemum , latyrus,franske anemoner samt Dahlia (georginer) og krysantemum på friland. I vintermånederne blev der drevet tusindvis af hyacinter og påskeliljer. Gartneriet blev i 1972 solgt til rækkehusbebyggelse. Hele gartneriets historie er skrevet af Henny Paaske efter besøg hos Johanne Hansen (93 år.)

- Læs hele historien herunder

Besøg hos Johanne Hansen på Plejehjem i Ishøj. Johanne er født 1910 i Valby og interviwet den 1. maj 2003, 93 år gammel.
Af Henny Paaske efter interview ved Peter Holmenlund

Jens og Johanne Hansen havde gartneri på Vestre Strandvej – nabo til Børge Jensen, der var nabo til Løvgren Madsen. Johannes forældre flyttede fra Valby til Glostrup under første verdenskrig 1914-18. De var i alt 7 søskende: Johanne, Agnete, Erna, Elisabeth og 3 brødre: Kaj, Finn og så Henry, der var en berømt cykelrytter. Han blev verdensmester og olympisk mester i landevejscykling. Henry havde en stor cykelforretning på Nørrevold, og Johannes senere sønner fik flotte cykler, der gjorde skolekammeraterne i Avedøre godt misundelige.

Johanne var ung pige i huset – hos Jens Hansen i Mørkhøj. Hun lærte Jens Hansen at kende i Glostrup. Her var han gartnermedhjælp på “Nybo”. Han spillede fodbold i GIC Glostrup – her blev han kaldt Kanon-Jens, sikkert på grund af sine evner som fodboldspiller.

Jens havde tidligere været gartnerelev i Glamsbjerg på Fyn. Da Jens og Johanne blev gift forpagtede de et gartneri på Gl. Køgevej 180 ved Vigerslevvej. Deres første søn Arne blev født her i 1933. Da Køgevejen skulle udvides, flyttede de til Avedøre i 1935. De første 3 drivhuse blev bygget af tømrer Aksel Larsen med hjælp af min søsters mand Holger Poulsen.

I drivhusene dyrkede man krysantenum – franske anemoner – og latyrus. Johanne skar og bundtede. Om vinteren havde man hyacinter og påskeliljer (både i potter og til buketter) i drivhusene. Udenfor havde man masser af georginer – de havde blandt andet en helt speciel mørkerød art – man havde i begyndelse også mistbænke.

Da krigen kom i 1940 blev det meget besværligt med brændsel til drivhusene – gartnerier fik særlige rationeringsmærker til kul – man måtte også fyre med brænde, tørv og briketter – de slap for at fyre med halm. Fyret var et udmærket stokerfyr.

Henning Nielsen på et af de nærmeste gartnerier blev syg og gik fallit – Løvgren Madsen overtog det. Men han havde ikke noget brændsel. Han vidste ikke engang om fyret var tæt eller utæt , som han forklarede til Jens Hansen. Jens slog ud med armen og sagde:

“Du kan bare tage af kulbunken der” , trods det, at han ikke selv havde for meget.

Løvgren Madsen glemte det aldrig, at han kom som en vildfremmed mand, og blev hjulpet på denne måde.

Da Jens og Johanne overtog gartneriet i 1935 skulle de skaffe et køretøj til at få blomsterne leveret til torvet.

Den lille Arne blev passet af søster og svoger, mens Jens og Johanne cyklede til Ballerup, købte hestevogn og en hvid hest der. Hesten Peter gjorde hjemturen noget lettere.

Hvert år blev driften udvidet med et nyt drivhus Jens’ mor boede på første sal i villaen, og hun hjalp til i bedriften. Man havde også gartnerelever, men der var ikke plads til at de boede på gartneriet.

Efter krigen 40-45 var det slut med hestevogn. Det lykkedes at få indkøbstilladelse til en varevogn, der blev købt hos Hans Lystrup – De fik 3 sønner – Arne fra 1933 – Svend fra 1938 og Jens fra 1946. Arne og Svend byggede selv store drivhuse, og havde deres eget gartneri på forældrenes jord.

I 1963 fik Svend Leukæmi og døde 25 år gammel – og en ny tragedie ramte familien den 2. jan. 1965 da Arne blev dræbt, da en beruset bilist kørte op bag i Arnes Morris Mascot på Gl. Køgevej.

Jens Hansen kom aldrig over tabet af sine to sønner. Jens Hansen døde i 1971. Gartneriet blev solgt i 1973.

Sønnen Jens fra 1946 havde været på Beder Gartnerskole – (og truffet Vibeke, der var på den nærliggende sygeplejehøjskole i Thesterup. De blev gift i 1970 ) – fik gartneri i Vemmedrup. Det er nu solgt, og Jens kører på torvet hos Jens Holst.