Drømmen om det gode liv

Der var store forventninger til de nye boliger i Brøndby Strand. Inde i København boede folk i alt for små lejligheder der var mørke, fugtige og usunde. De drømte om store og rummelige boliger, med moderne faciliteter som køleskab og opvaskemaskine.
Alt dette kunne de få i Brøndby Strand.
I december 1969 var byggeriet af Brøndby Strand planen i fuld gang. Opførelsen skete på baggrund af et samarbejde mellem Brøndby Kommune og boligselskaberne KAB, DFB, PAB, Tranemosegård og BKB. Boligerne opførtes som montagebyggeri, det vil sige at alle bygningselementerne var fremstillet på forhånd på en fabrik. Når de kom ud til Brøndby Strand skulle de blot hejses på plads af en kran.
Derfor gik byggeriet af Brøndby Strand planen vældig hurtigt. Allerede i foråret 1970 flyttede de første beboere ind i Tybjergparken og Albjergparken.

Chefarkitekten Svend Høgsbro byggede boligområdet med inspiration fra den franske arkitekt Courbusie, der arbejdede ud fra idéen om at trække naturen helt tæt på bygningerne.
Svend Høgsbros vision var at Esplanadeparken skulle fungere som både kulturelt centrum og naturområde i Brøndby Strand. I Esplanadeparken kunne arbejderfamilierne nyde deres 8 timers fritid. Parken skulle være fuld af aktiviteter, man drømte bl.a. om et motel, en tennisbane, en mælkebar og et bassin der om sommeren kunne fungere som soppebassin og om vinteren som skøjtebane. Mange af disse drømme brast dog, da oliekrisen fik økonomien til at vakle.

D. 8. juni 1980 blev Køge Bugt Strandpark indviet og daværende statsminister Anker Jørgensen holdt åbningstalen. Strandparken var ligesom byerne langs med Køge Bugt planlagt og menneskeskabt. Før Strandparken blev anlagt var strandområderne ned langs med Køge Bugt ikke badevenlige. Der måtte kilometer lange badebroer til for at nå ud til rent havvand. Med Strandparken gik et af de helt store ønsker for Køge Bugt området i opfyldelse, og beboerne i Brøndby Strand fik adgang til endnu mere natur.
I 2009 blev Kulturhuset Brønden åbnet i Esplanadeparken. Kulturhuset indeholder bibliotek og danner ramme om kulturelle arrangementer. At kulturhuset er placeret i Esplanadeparken lever fint op til Svend Høgsbros idé om Esplanadeparken som kulturelt centrum.